Momentul în care Sever Mureșan a contat pentru sportul românesc. Legătura cu Dinamo și cele 159 de milioane de euro furate de la Dacia Felix

de: Iulian Ioncea
25 09. 2024

Sever Mureșan, primul jucător de tenis din România care ajungea în ATP, a murit la 75 de ani, într-un spital din Dijon (Franța).

Fostul sportiv a ajuns în vara acestui an la Spitalul Militar, fiind internat de urgență, după ce starea lui de sănătate era una foarte gravă. La scurt timp, Sever Mureșan a fost mutat de către familie în Franța, însă nici doctorii de acolo nu au putut face nimic pentru a-i salva viața.

Cunoscut astăzi mai degrabă pentru scandalurile în care a fost implicat, decât pentru activitatea sa din sport, Sever Mureșan s-a născut în anul 1948 la Câmpia Turzii. Cariera sa în tenis a început într-o perioadă în care sportul românesc era într-o continuă ascensiune.

Jucător de tenis talentat, Sever Mureșan a făcut parte din echipa României în Cupa Davis între anii 1970 și 1984, alături de jucători consacrați precum Ilie Năstase și Ion Țiriac. Prin contribuțiile sale la această competiție, el și-a câștigat un loc în istoria sportului românesc.

După retragerea din activitatea sportivă, Sever Mureșan și-a îndreptat atenția către afaceri, devenind o figură influentă în economia post-revoluționară a României. Din păcate, succesul său a fost umbrit de implicarea într-o serie de afaceri controversate și, mai târziu, de falimentul răsunător al Băncii Dacia Felix.

Legătura cu Dinamo

După Revoluția din 1989, Sever Mureșan a fost implicat în diverse proiecte economice și sociale, precum programul „Pâine pentru România”, care a avut ca scop creșterea producției locale de pâine prin asocierea unor firme străine cu fabricile românești. Această inițiativă i-a adus succes pe termen scurt și a contribuit la dezvoltarea infrastructurii industriale din țară.

Tot atunci a pus bazele grupului SM Invest, care în 1995 devenise cel mai mare grup privat din România, având 50 de filiale și 6.000 de angajați.

Relația sa cu Dinamo București a fost una destul de complexă, datorită implicării sale atât în sport, cât și în afaceri. Dinamo, un club sportiv emblematic al României, și-a avut influența extinsă asupra multor personalități din lumea afacerilor post-revoluționare, inclusiv Sever Mureșan.

În această perioadă, el a reușit să se implice activ în dezvoltarea sportului, dar și să-și construiască un imperiu economic. Totuși, ascensiunea sa a luat o turnură dramatică, fiind implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din istoria post-revoluționară a României – devalizarea Băncii Dacia Felix.

Afacerea Dacia Felix

În 1991, Sever Mureșan a fost cofondator al Băncii Dacia Felix, a doua bancă privată românească de după Revoluție, care părea promițătoare la început, dar s-a prăbușit spectaculos câțiva ani mai târziu.

În jurul anului 1995 au început să apară primele semne de probleme financiare serioase, iar în 1999 Sever Mureșan a fost extrădat din Ungaria pentru a răspunde în fața acuzațiilor de fraudă. Numele său a fost asociat cu devalizarea băncii de 159 de milioane de euro, un scandal care a zguduit România și a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care erau gestionate primele bănci private din țară.

Arestat de mai multe ori, atât în România, cât și în Franța, Sever Mureșan a fost acuzat nu doar de fraudă bancară, dar și de evaziune fiscală și chiar tentativă de omor. Deși achitat în România în 2005 pentru unele dintre acuzații, el a fost condamnat în Elveția și Franța pentru evaziune fiscală și alte infracțiuni financiare.

În ciuda acestor condamnări, Sever Mureșan a continuat să fie o prezență controversată, reușind să scape de unele dintre acuzațiile majore care i-au fost aduse în dosarul Băncii Dacia Felix.

Deși contribuțiile sale la sportul românesc și economia post-revoluționară sunt incontestabile, implicarea sa în scandaluri financiare de proporții nu poate fi ignorată.

Falimentul Băncii Dacia Felix și acuzațiile de fraudă și corupție au afectat în mod serios percepția publicului asupra lui, transformându-l dintr-un fost sportiv apreciat și om de afaceri de succes într-o persoană asociată mai degrabă cu scandalurile financiare decât cu reușitele sale din tenis.

Anunțul decesului

Moartea lui Sever Mureșan a fost anunțată pe pagina de Facebook de către clubul Dinamo, care a amintit performanțele sportive ale acestuia.

Iată mai jos mesajul:

„Clubul Sportiv Dinamo deplânge trecerea la cele veșnice a lui Sever Mureșan, fost jucător al secției de tenis CS Dinamo și al echipei de Cupa Davis a României.

Născut pe 23 octombrie 1948, Sever Mureșan s-a stins din viață noaptea trecută, în Franța, unde era internat după un AVC.

Sever Mureșan a fost absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport și a devenit campion național cu Dinamo în 1968, în proba de dublu. Doi ani mai târziu, ajungea primul jucător profesionist român membru al ATP, fiind convocat la echipa de Cupa Davis a României.

Devenit om de afaceri, după 1989 a adus și organizat în țară cel mai mare turneu de tenis, Open Romania.

Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească”